A Howest University of Applied Sciences (Alkalmazott Tudományok Egyeteme) az oktatás és a kutatás innovatív és interdiszciplináris megközelítéséről, valamint a gazdasági, üzleti és közösségi szektorral való szoros együttműködéséről ismert. A Howest a Ghent University Association (Genti Egyetemi Szövetség) tagja, és a Dutch-Flemish Accreditation Organization (holland-flamand akkreditációs szervezet), az NVAO által teljes mértékben akkreditált.

Az Alkalmazott Tudományok Egyetemének erős profilja a termék dizájn. Az egyetemtől termékdizájnt oktató szakemberek csatlakoznak a KidBeats partnerséghez, akik a hallgatókat is bevonják a projekt végtermék digitális és dizájn fejlesztés folyamataiba.

A Howest-Industrial Design Center (IDC) egy nyitott tudásközpont, amely szorosan kapcsolódik a Kortrijk, Belgiumban található ipari formatervezés szakmai alapképzés és kutatási programjához. A Genti Egyetemmel való társulásnak köszönhetően együttműködik az ipari formatervező mérnöki mesterképzéssel is. A Howesten belül az ipari formatervezés program a Digitális Dizájn és Fejlesztés (DEVINE) klaszternek is része, ami egy, a The Royal Academy of Fine Arts (KASK) és a Royal Conservatoire által indított 3 éves angol nyelvű alapképzési programMivel a projekt egyik fő fókusz pontja a élmény alapú dizájn, felhasználhatjuk szakértelmüket a hibrid prototípusok elkészítéséhez és a megfelelő technológiák összehangolásával minőségi interakciókat hozhatunk létre.

Az IDC az ipari formatervezés képzéshez kapcsolódó legnagyobb alkotótér Belgiumban. Egy élő laboratórium, ahol az ipar, a kutatás és az oktatás találkozik és közösen alkot. A fejlett technológia és inspiráló infrastruktúra elősegíti az együttműködést és löketet ad az innováció és újszerű megoldások kidolgozásához. Az IDC a hagyományos gépek és a csúcstechnológiák egyedülálló ötvözetének ad otthont. A géppark nyitva áll a diákok, kutatók és szakemberek (ipar, szabadúszók és startupok) előtt. Az IDC az ipari termék dizájn területén folytat kutatás-fejlesztést. Az átfogó cél a gyártó vállalatok és szervezetek tervezőinek támogatása az innovatív tervezésben, és ennek eredményeként az integrált tervezési folyamat minőségének fejlődése.

Az IDC a nem hivatásos formatervezők készségeinek fejlesztésével elősegíti a társadalmi szempontból fontos feladatok nyílt és multidiszciplináris megközelítését.