De hogeschool Howest staat bekend om haar innovatieve en interdisciplinaire aanpak van onderwijs en onderzoek, haar nauwe samenwerking met de industrie, het bedrijfsleven en de social profit sector. 

Howest is lid van de Associatie Universiteit Gent en is volledig geaccrediteerd door de NVAO, de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie. 

De hogeschool heeft een sterk profiel in productontwerp. De organisatie werkt samen met professionals die lesgeven aan de hogeschool, maar ook met hun productontwerpklas, die deel zal uitmaken van de digitale en ontwerpontwikkeling. 

HowestIndustrial Design Center (IDC) is een open kenniscentrum dat volledig verbonden is met het onderwijs- en onderzoeksprogramma van de professionele bachelor Industrial Product Design in Kortrijk, België. Dankzij de associatie met de Universiteit Gent werkt het nauw samen met de academische master Industrial Design Engineering. 

Binnen Howest vormt de opleiding Industrieel Productonwerpen een cluster metDigital Design & Development (DEVINE), een 3-jarige bacheloropleiding die volledig in het Engels wordt gedoceerd en deel uitmaakt van De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) en het Koninklijk Conservatorium. 

Aangezien het project een ervaringsgericht ontwerp is, kunnen we hun expertise gebruiken om hybride prototypes te maken en om de juiste technologie te matchen om op deze manier kwalitatieve interacties te creëren.

Het IDC is de grootste maker space van België gekoppeld aan het Industrial Productontwerpen programma en het Industrial Design Center is een living lab waar industrie, onderzoek en onderwijs elkaar ontmoeten, maken en co-creëren. De geavanceerde technologische en inspirerende infrastructuur wil samenwerking op gang brengen, innovatie aanwakkeren en oplossingen uitlokken. IDC herbergt een unieke mix van traditionele machines en high-end technieken en het machinepark staat open voor studenten, onderzoekers en professionals (industrie, freelancers en start-ups).IDC voert onderzoek & ontwikkeling uit op het gebied van industrieel productontwerp. Het algemene doel is om professionele ontwerpers in productiebedrijven en organisaties te ondersteunen bij hun innovatieve ontwerpactiviteiten en daarmee de kwaliteit van hun integrale ontwerpproces te verhogen. 

IDC richt zich ook op het initiëren van ontwerpcompetenties met niet-ontwerpers, om maatschappelijk relevante uitdagingen aan te pakken en deze te benaderen door het stimuleren van open en multidisciplinaire samenwerkingen.