Az Explora Olaszország első nonprofit gyermekmúzeuma, ami 2001 óta tart foglalkozásokat iskoláknak és gyermekes családoknak. Minden évben többféle oktatási programot és workshopot kínál olyan témákban, mint a tudomány, az új technológiák, a környezetvédelem, a művészet és a kutatás, támogatva a kultúrát és a tudást. 

A múzeum lehetőséget kínál gyerekeknek játékra, kísérletezésre és gyakorlati tanulásra, valamint alkalmat ad a szocializációra, illetve elősegíti a gyerekek kognitív és érzelmi képességeinek fejlődését is. 

Az informálisabb, gyakorlati tanulás módszer megközelítése, lehetővé teszi hogy a gyermekek izgalmas és szórakoztató élményeken keresztül talunjanak és fejlesszék megfigyelőképességüket.

Az Explora több nemzeti, európai és nemzetközi projektet hajtott végre, amin keresztül erős hálózatokat épített ki magán- és közintézményekkel Olaszországban és Európában. 

A múzeum tagja az Ecsite-nak, a tudományos központok és múzeumok európai hálózatának, a Hands On! International, a világ gyermekmúzeumait képviselő hálózatnak; tagja a Lazio régió O.M.R.-jének és társult tagja az Olasz Szövetség a Fenntartható Fejlődésért (ASviS).