Explora is het eerste non-profit kindermuseum in Italië. Sinds 2001 ontvangt het scholen en gezinnen.  Elk jaar biedt het educatieve activiteiten en workshops over onderwerpen als wetenschap, nieuwe technologieën, milieu, kunst en onderzoek, ter ondersteuning van cultuur en kennis. 

Het museum biedt kinderen de gelegenheid om te spelen, te experimenteren en te leren in het veld, evenals gelegenheden voor socialisatie en onderwijs.Het bevordert ook de ontwikkeling van de cognitieve en emotionele capaciteiten van kinderen. 

De informele aanpak, leren door doen, maakt het mogelijk activiteiten te plannen die gebaseerd zijn op hands-on leren, waardoor kinderen al doende kunnen leren en observatievaardigheden kunnen ontwikkelen door middel van spannende en amusante ervaringen, ontworpen voor alle leeftijdsgroepen.

Explora heeft een reeks nationale, Europese en internationale projecten uitgevoerd en heeft solide netwerken opgebouwd met particuliere en openbare instellingen in Italië en Europa.

Het museum is lid van Ecsite, het Europese netwerk van wetenschapscentra en musea, Hands On! International, een netwerk dat de kindermusea in de wereld vertegenwoordigt; het maakt deel uit van de O.M.R. van de regio Lazio en is geassocieerd met de Italiaanse Alliantie voor Duurzame Ontwikkeling (ASviS).