A Gryllus kiadót 1990-ben Daniel Gryllus alapította saját lemezeinek kiadására. A cég az elmúlt 33 év alatt gyorsan fejlődött, és a „világzene” számos magyar előadójának, többek között Sebestyén Márta, Sebő együttes, Palya Bea, Both Miklós, Bognár Szilvia, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Romengo, Kaláka népszerű lemezkiadójává vált. A Gryllus 2002-ben nyitotta meg saját bemutatótermét, a Kaláka Music Store-t.

A cég nem egy adott zenei stílust képvisel. Legjellemzőbb műfajuk, a megzenésített versek (vagy magyarról szó szerint lefordítva az énekelt versek) sokféle stílusból áll. Eddig 228 lemezt adtak ki, amelyek a hagyományos népzenétől a világzenén át a kortárs zenéig és egyéni projektekig széles skálát kínálnak.

A cég egyedülálló kiadványai közé tartozik a Karácsony sorozat (jelenleg 17 CD-ből áll) és a verseskönyvek gyűjteménye kísérő CD-vel. A cég egy sor, kifejezetten gyermekeknek szóló könyvet és CD-t is készít.

És a zenekarról, amelynek zenéjét felhasználjuk:

A Kaláka Együttes

Kányádi Sándor erdélyi költő írta: „A Kaláka Együttes elegáns. Olyan költészetet kínálnak a közönségüknek zenei tálcán, amelyet senki más zenéjével nem lehetne összetéveszteni. Kompozícióik nem erőltetettek, inkább egy-egy vers eredeti dallamát játsszák el, amely megszületik a Gutenbergon kora óta könyvekbe száműzött szív csendje.”

Kányádi Sándor Magyarországon a művészeti hozzájárulásért járó legmagasabb nemzeti elismerést, a Kossuth-díjat kapta.

A Kaláka egy erdélyi népszokásra utal, az együttdolgozásra. Eredetileg házépítő mulatság volt.

A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Verseket énekelnek és saját népzenei feldolgozásaikat játsszák. Zenéjük változatos, és a versek is sokféle stílusból valók. A négy énekhang, a klasszikus és a népi hangszerek együttese, a négy énekhang egyedi hangzása adja a zenét.

A tagok és hangszereik

Becze Gábor: nagybőgő, gitár
Gryllus Dániel: furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tarogato,
Gryllus Vilmos: cselló, gitár, charango, moldvai lant, zsidó hárfa.
Radványi Balázs: mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba

Költészet és zene: A dallamok régi és új, a versek pedig a. Magyar költőktől és más nemzetiségű költőktől egyaránt. Kaláka 25 lemezén mintegy 1000 dal található. Néhány a költők közül, akiknek műveit énekeljük: Arany János, Ady Endre, Weöres Sándor, Kosztolányi Dezsô, Kányádi Sándor, Szabó Lőrinc, József Attila, R.Burns, F. Villon, Jeszenyin Sz.-né.

Filmzene: Magyar mondák”; „Magyar mondák”; „Mátyás király történetei”; stb.

Gyermekeknek szóló koncertek: A Kaláka koncerteken a gyerekek nemcsak a közönség, hanem részt vesznek a koncerten. Tekintettel arra, hogy a zenészek mindannyian a Kodály-módszer szerint tanítanak zenét, és mindannyian a híres budapesti Lórántffy Zenei Általános Iskolába jártak, mindannyian a zenei nevelés igazolásai és a módszerek tudatos gyakorlói. Koncertjeik során sokféle hangszert mutatnak be, és nagy sikert aratnak a más nyelvet beszélő gyerekek körében is.