De uitgeverij Gryllus werd in 1990 opgericht door Daniel Gryllus om zijn eigen platen uit te brengen. De maatschappij heeft zich in de afgelopen 33 jaar snel ontwikkeld en is een populaire platenmaatschappij geworden voor vele Hongaarse uitvoerders van “Wereldmuziek” waaronder Sebestyén Márta, Sebő ensemble, Palya Bea, Both Miklós, Bognár Szilvia, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Romengo, Kaláka. Gryllus opende zijn eigen showroom, Kaláka Music Store, in 2002.
Het gezelschap vertegenwoordigt niet één specifieke muziekstijl. Hun meest kenmerkende genre, namelijk gedichten op muziek (of gezongen gedichten wanneer ze letterlijk uit het Hongaars worden vertaald), bestaat uit vele verschillende stijlen. Ze hebben 228 platen uitgegeven met een breed scala aan muziekstijlen, van traditionele folk en wereldmuziek tot hedendaagse muziek en individuele projecten.
De meest unieke publicaties van het Gryllus zijn de Christmas Series (momenteel bestaande uit 17 cd’s) en een collectie ‘Poetry Books’ met begeleidende cd. Het bedrijf produceerde ook een reeks boeken en cd’s speciaal voor kinderen.
Over de band waarvan we de muziek gaan gebruiken:
Het Kaláka Ensemble
De Transsylvaanse dichter Sándor Kányádi schreef: “Het Kaláka Ensemble is elegant. Ze bieden hun publiek poëzie op een muzikale schotel,die nooit verward kanworden met de muziek van iemand anders. Hun composities zijn niet geforceerd, eerder wordt de oorspronkelijke melodie van een vers gespeeld, geboren uitde rust van het hart, verbannen in boeken uit de tijd van Gutenbergon.”
In Hongarije kreeg Sándor Kányádi de hoogste nationale erkenning voor zijn bijdrage aan de kunst, de Kossuth-prijs.
Kaláka verwijst naar een Transsylvaanse volksgebruik om samen te werken. Oorspronkelijk was het een feest om een huis te bouwen.
Het Kaláka Ensemble werd opgericht in Boedapest in 1969. Ze zingen poëzie en spelen eigen arrangementen van volksmuziek. Hun muziek en de poëzie is gevarieerd . De unieke klank van de vier zangstemmen, de klassieke en volksinstrumenten maken samen de muziek.
De leden en hun instrumenten:
Gábor Becze: contrabas, gitaar
Dániel Gryllus: fluiten, citer, panfluit, klarinet, taragot,
Vilmos Gryllus: cello, gitaar, charango, moldavische luit, jodenharp
Balázs Radványi: mandoline, 12-snarige gitaar, ukelele, cuatro, altviool, kalimba
Poëzie en muziek:
De deuntjes zijn zowel oud als nieuw.De poëzie is van Hongaarse dichters en dichters van andere nationaliteiten. Op Kaláka’s 25 opnames staan ongeveer 1000 liederen. Een paar van de dichters wiens werk we zingen zijn: János Arany, Endre Ady, Sándor Weöres, Dezsõ Kosztolányi, Sándor Kányádi, Lõrinc Szabó, József Attila, R.Burns, F. Villon, Sz.Jeszenyin.
Filmmuziek:
Muziek voor de serie “Hongaarse volksverhalen” (die over de hele wereld werd vertoond); “Hongaarse gezegden”; “Verhalen van koning Matyás”; enz.
Concerten voor kinderen:
Bij Kaláka-concerten zijn kinderen niet alleen het publiek, ze nemen ook deel aan het concert. Aangezien de musici allemaal muziekles geven volgens de Kodaly-methode, en allemaal de beroemde Lórántffy Elementary School of Music in Boedapest hebben bezocht, zijn ze allemaal voorstanders van een muzikale opvoeding en bewuste beoefenaars van de methoden. Tijdens hun concerten presenteren ze een scala aan instrumenten, en hebben ze veel succes met kinderen die ook andere talen spreken.